Gljivu hrastovu sjajnicu - reishi, koju na drveću nalazimo i
u našim šumama, u Japanu već stoljećima cijene kao iznimno preventivno sredstvo
protiv raka, a ujedno i kao lijek za različite oblike raka. Tamo je reishi,
ling chih ili ling zhi, kako još zovu hrastovu sjajnicu s botaničkim imenom
Ganoderma Lucidum, službeno registrirana kao dopunsko sredstvo nakon liječenja
raka jer smanjuje nuspojave kemoterapije i zračenja.
Onkolog dr. Fukumi Morishige, istraživač na američkom
Institutu za znanosti i medicinu "Linus Pauling", izliječio je ili
pak kvalitetno održavao na životu mnogo bolesnika oboljelih od raka upravo
pomoću reishija te tvrdi da je ta gljiva najbolja preventiva protiv opake
bolesti. Zanimljiva je ne samo zato što je opisana kao svemogući lijek protiv
raka, nego i stoga što liječi još mnoge druge bolesti.
Gljiva se u prirodi pojavljuje u šest boja. Najviše se
koristi crvena, koja se i umjetno uzgaja u Sjevernoj Americi, Koreji, na
Tajvanu, u Kini i Japanu. Uz malo sreće i poznavanje gljiva možemo je naći i u
našim šumama. Raste najčešće na deblu listopadnog drveća, osobito na panju
hrasta ili kestena. Nije za jelo, spada u nejestive gljive.
Iz trulih panjeva listopadnog drveća, obraslih u bršljan,
izrastaju pedalj dugačke stapke na koje su bočno nasađeni klobuci koji su
najprije žuti, a onda postupno poprimaju crvenosmeđu, crvenoljubičastu ili
zagasitoljubičastu boju. Klobuci se svijetle kao da su lakirani, a na donjoj
strani imaju bjelkaste listiće sa sitnim rupicama. Klobuci su veliki 4×3 do
20×10 cm i debeli 0,5 do 2 cm. Odrvenjela stapka velika je od 0,5 do 2,5 cm, a
naraste preko 19 cm.
SASTAV REISHIJA
Hrastova sjajnica bogata je hranidbenim tvarima. Prije svega
sadrži mnogo bjelančevina (15,05g/100g), sa svim esencijalnim i neesencijalnim
aminokiselinama i aminima. Ima malo jednostavnih ugljikohidrata (1,70g/100g) i
puno polisaharida visoke molekularne težine (71,00g/100g), od čega 41% glukana
te mnogo antioksidansa. Sadrži vrlo malo masti (3,48g/100g). Od toga je
0,27g/100g zasićenih, a 1,20g/100g nezasićenih masnih kiselina. U njoj ima malo
kolesterola, vitamina A i C, ali je bogat izvor vitamina skupine B (B2, B3,
pantotenska kiselina), nadalje ergosterola (provitamin D2) te esencijalnih
minerala, kao što su: kalij, bakar i selen. Prisutni su i kalcij, fosfor,
željezo, magnezij, natrij, mangan, cink i germanij. Sadrži vlakna,
triterpenoide, glikoproteine, prirodne antibiotike, enzime i njihove inhibitore
te lanostanoide. Osim ergosterola sadrži i ostale sterole.
REISHI I RAK
Reishi čisti tijelo od toksina, povećeva i regulira
imunološki i endokrini sustav, štiti od nastanka tumora, poboljšava cirkulaciju
i odstranjuje štetne slobodne radikale. Blokira sintezu DNK-a stanica raka,
uništava enzimatsku aktivnost tumorskih stanica, ubrzava nastanak makrofaga
(prirodnih stanica ubojica) i regulira limfocite T i B te time ograničava
širenje stanica raka. Na taj način produžuje život i smanjuje broj metastaza te
povećava kvalitetu života. U kemoterapiji i zračenju reishi olakšava bolove i
umanjuje toksične učinke i nuspojave (umor, gubitak apetita, gubitak kose,
’gušenje’ koštane srži, visoka sklonost infekcijama). Povećava detoksikaciju
jetre te potiče obnavljanje jetrenih stanica, zato je važan dodatak u terapiji
za oboljele od raka jetre. Povećava apetit i olakšava bolove u posljednjim
stadijima raka. Ta je gljiva najučinkovitija kod bolesti bubrega, a dobri
rezultati dobiveni su i u liječenju raka dojke, prostate, jetre, slezene,
gušterače i crijeva, kao i kod tumora na mozgu.
Izvor: www.zdravljeizprirode.hr
Za više informacija pratite nas na našoj facebook stranici.
Izvor: www.zdravljeizprirode.hr
Za više informacija pratite nas na našoj facebook stranici.
Nema komentara:
Objavi komentar