No, znate li da je on i vrlo djelotvoran, a jeftin lijek za mnoge tegobe?
Sto grama sirovog kupusa sadrži čak 42 mg vitamina C.
Društvo mu prave vitamin A i folna kiselina te minerali magnezij, željezo, fosfor, kalcij, kalij i natrij.
Najbolje je kupus jesti sirov ili kratko kuhan. U svrhu liječenja, koristite nešpricani domaći ili ekološki uzgojeni kupus.
Sirovi kupus, ako se često jede, pomaže kod slabokrvnosti, nesanice, depresije i anksioznosti.
Kuhani kupus je odlično sredstvo za proljetnu detoksikaciju te jedno od najboljih sredstava protiv živčane napetosti, tjeskobe, slabosti i slabe koncentracije.
Kupus obiluje antikancerogenim spojem sinigrinom, koji posjeduje jedinstvena svojstva protiv raka prostate, crijeva i mjehura.
Izvrsno je i protuupalno sredstvo, pa pomaže kod upalnih bolesti poput artritisa i reume.
Kod plućnih bolesti djelotvoran je sok od kupusa pomiješan s medom. On čisti dišne puteve, pomaže kod astme i bronhitisa.
Kod bolesti grla preporučljivo je grgljati sok od kupusa.
Ljekovito djelovanje kupusa:
– djeluje preventivno protiv raka
– potpomaže mršavljenju
– poboljšava probavu
– ima antiupalna svojstva
– liječi čir na želucu i dvanaestercu
– jača imunitet
– čisti organizam
– ublažava depresiju i tjeskobu
– poboljšava koncentraciju
– pomaže kod bolesti dišnih puteva
Zašto lipov med?
Lipov se med dobiva od cvijeta stabla lipe. S obzirom da lipov med potiče znojenje, korištenje tog meda preporuča sekod prehlada i gripa, i naravno za eliminaciju toksina iz tijela.
Lipov se med preporuča kod smetnji i upala dišnih i probavnih organa. Lipov med pospješuje metabolizam, a po okusu podsjeća na čaj od lipe. Ovaj med pojačava rad srca i cirkulaciju.
Zašto šampinjoni?
Šampinjoni su proteinima jedne od najbogatijih vrsta gljiva. Od ugljikohidrata u šampinjonima nalazimo glukan, inulin i pektinske tvari, a potrebno je spomenuti da ne sadrže ni saharozu niti škrob, pa su stoga vrlo pogodni za osobe oboljele od dijabetesa.
Od vitamina, šampinjoni su odličan izvor riboflavina (40% preporučenog dnevnog unosa) i niacina (30% preporučenog dnevnog unosa).
Od kiselina, u gljivama su najvažnije oksalna i fosforna kiselina, a od mineralnih tvari značajne su količine kalija.
Uz plodove mora, najveći su prirodni izvor selena, koji je organizmu potreban u malim količinama i ubraja se u najjače antioksidanse, a posjeduje i antikancerogeno djelovanje.
Zatvoreni šampinjoni koje trebamo u receptu najmlađa su vrsta šampinjona, mliječno bijele boje, a beru se u vrlo ranom stadiju razvoja.
Okus im nije toliko izražajan pošto nije bilo dovoljno vremena da sazriju, a koriste se sami ili u kombinaciji u kojima njihovo hrskavo tkivo izvrsno dolazi do izražaja.
Šampinjoni sa zatvorenim klobukom izgledom se jedva mogu razlikovati od onih s nerazvijenim klobukom, no njihov je okus izražajniji.
Biljni eliksir dr Irine Filipove:
Uzmite 5 šampinjona. Trebaju biti skroz svježi, najbolje je da su ubrani prije manje od 24 sata. Također trebaju biti s potpuno zatvorenim šeširićima.
Operite ih i prelijte kipućom vodom. Obrišite ih salvetom i iscijedite ih kako bi dobili bistar sok. Poslužite se sokovnikom.
Također uzmite mladi kupus (zelje) i iscijedite iz njega sok, dok ne dobijete 1 žličicu soka.
Pomiješajte sok od šampinjona i sok od zelja i dodajte jednu žlicu prirodnog lipovog meda.
Ovo je količina lijeka za tri dana.
Čuvajte ga u dobro zatvorenoj tegli u hladnjaku.
Konzumiranje:
Svako jutro na prazan želudac pojedite po trećinu ove smjese (manje od pola žlice).
Lijek ne treba davati djeci mlađoj od 7 godina.
Za više informacija posjetite nas na našoj facebook stranici. Kliknite ovdje
Nema komentara:
Objavi komentar