Angina pectoris - bolest koronarnih arterija srca

Angina pectoris je bolest srca koja uzrokuje umjerene i jake bolovi u grudima. Kod stabilnog oblika bol se razvija nakon nekog fizičkog napora (od brzog trčanja do lagane šetnje) a kod nestabilnih slučajeva bol napada i kada se tijelo odmara.



Anginu pectoris izaziva ateroskleroza gdje aterom uzrokuje suženje koronarnih (srčanih arterija). Ateroskleroza ograničava priliv krvi u srce pa srcu nedostaje hrane i kisika te na taj način se pokreću angiozno bolovi.

Obje vrste angine (stabilne i nestabilne) su znak da oboljela osoba ima dobre predispozicije za srčani udar. Obvezan je stalni liječnički nadzor. Osoba bi trebala uvijek pri sebi imati nitroglicerin ili aspirin.


Liječenje je dugotrajno i uporno. Mogućnosti postoje da se bolest dobro drži pod kontrolom. Od ljekovitog bilja preporučujemo vrste koje proširuju arterije, snizuju kolesterol, biljke koje sadrže procijanide i flavonoide. Također treba konzumirati i biljke koje sadrže tzv. blokatore kalcijevih kanala te biljke koje spriječavaju stvaranje krvnih ugrušaka. Važno je uzimati biljke koje sadrže antioksidante - borce protiv slobodnih radikala koji su predvodnici u stvaranju ove bolesti.



Za više informacija pratite nas na našoj facebook stranici.

Nema komentara:

Objavi komentar